RSS Feed

Ansiktskrämer, serum och foundations – vad, när och hur? Och varför?

Någonting som kan verka som en ren djungel för de flesta är den uppsjö av olika produkter som används innan själva roligheterna skall användas. Alltså de produkter som används för att din hy skall må bra, inte ta skada av smink samt ge dig den ultimata grunden och basen till ett felfritt ansikte. Vad finns det? Hur ska jag använda dem? Behöver jag köpa allt? Och i vilken ordning ska jag använda produkterna för att de skall ge maximal effekt? Dessa frågor tänker jag försöka reda ut för er!
Först och främst – varje morgon och kväll bör du genomgå en rengöringsprocess, vilket jag reder ut i det här inlägget.

Efteråt då?
Jo, då kommer de här produkterna;

Ansiktskräm (dag):
 Denna produkt är nog de flesta av oss väl bekanta med. Produkten har funnits på marknaden i evigheter och just därför finns det också en närapå oändlig uppsjö av olika varianter. Problemet med ansiktskrämer är att de är den absolut viktigaste delen i vården av din hy, samtidigt som den då är så snårig att hitta rätt i. Det är av stor vikt att du använder en ansiktskräm som passar din hudtyp. Just därför är det ett hett tips att alltid bege sig in i en butik/varuhus för att få professionell hjälp att bena ut vad din huds behov är. Det senaste året så har det dykt upp en annan typ av ansiktskräm för daganvändning och det är vad som kallas för BB-cremé. Detta är en färgad ansiktskräm som fungerar både som ansiktskräm, primer och foundation. Helst ska den fungera som solkräm också! BB-cremés passar för dem som har en fin hy och som mest vill jämna ut hudtonen en aning.

Ansiktskräm (natt):
 En nattkräm är precis lika viktig som ansiktskrämen, och används precis på samma sätt – efter rengöring. Skillnaden på dessa krämer är att nattkrämer innehåller ingredienser som hjälper huden att återhämta sig under natten. Av min erfarenhet så är nattkrämer även något fetare än dagkrämer.

Serum:
 Denna produkt är en förlängning av din vanliga hudvårdsrutin men används efter rengöring och innan dag/nattkrämen. Serumet har mindre molekyler än din vanliga kräm och kan därför gå djupare ner i din hud. Serum finns i mängder med varianter som är oerhört specificerade för olika behov. Serum är definitivt något som hjälper din hy mot maximalt välmående, men jag kan säga att jag personligen inte använder mig av ett serum. Anledningen till det är ganska enkel – den vanliga rutinen fungerar bra och serum är… väldigt dyrt. Lever du med tajt budget så kan du, med gott samvete, skippa serum!

Ögonkräm: 
En ögonkräm är utvecklad och specialiserad på den tunna och mycket känsliga huden som du har kring ögonen. En ansiktskräm är nämligen för tjock för den huden att kunna tränga in och återfukta. Använder du ansiktskräm istället för ögonkräm så finns det en viss risk att du försämrar din hy. Många ögonkrämer marknadsförs med att de har antirynk-effekt och oavsett om man tror på att dessa krämer kan hindra rynkors uppkomst eller ej, så ska du inte använda antirynk-krämer förren du är strax över 30.  Ögonkräm kan uteslutas i unga år (men det är inget jag rekommenderar, bra ögonkrämer är trots allt ganska billiga) men de blir viktigare och viktigare att använda ju äldre du blir.

Primer:
 Många kvinnor vet inte vad en primer är. Det finns en ganska enkel förklaring till detta – primers är en relativt ny uppfinning som inte fanns på den breda marknaden om man ser tillbaka 5-10 år. En primer är en mycket lätt kräm som du lägger ovanpå din ansiktskräm, och innan du använder foundation och/eller puder. I det närmaste så kan man jämföra primers med väggspackel. Precis som väggspackel så jämnar primers ut ytan genom att fylla i avvikelser (linjer och porer) samtidigt som det får dina yttre lager(makeupen) att sitta bättre samt hålla längre. Primers sjunker inte in i huden, utan tvättas bort vid rengöring.

Ögonprimer:
 Här gäller samma princip som med krämerna. Ögonprimers jobbar för att förhindra att din ögonskugga faller ner eller klumpar ihop sig i ögonlockens hudveck. En ögonprimer gör det dessutom mycket lättare att får fram dina ögonskuggors fulla färg, vilket gör att du både får det enklare när du lägger ögonskugga samt att du också behöver mindre av ögonskuggorna. Många billiga ögonskuggor har ganska dålig pigmentering (dåligt med färg, resultatet saknar ofta “oumpf”) men om du kombinerar dessa med en primer så blir de så avsevärt mycket bättre att det ibland inte ens går att jämföra resultaten! Om du inte använder ögonskugga så är det här en helt onödig produkt för dig.

Concealer:
 Concealer kommer i flera olika former, framförallt; flytande, mousse, och i fast form. De kan både komma i tuber, burkar och stift(kallas då täckstift). Det här är din bästa vän om du behöver täcka blemmor och finnar, dölja mörka ringar under ögonen, eller neutralisera röda näsvingar. Vilken konsistens du bör ha är en omdiskuterad fråga. Många makeup-artister hävdar att “det där får inte användas så” och “det där är värdelöst där”. Men sedan finns det dem som förespråkar att concealer är något du väljer utifrån vad du själv trivs med; har du svårt att applicera flytande concealer? Jamen skit i det då! Använd någonting annat! Men en sak är säker – concealers som är lätt färgade i olika färger ger dig ett bättre slutresultat. Den mest populära concealern när det gäller detta är nog antagligen Make Up Store’s Cover It All. Den kommer i en burk med tre fack där du får en röd, en gröngul och en neutralt beige. Dessa tre går att blanda hejvilt så att du får en färg som passar din hud. (Jag måste exempelvis använda mycket rött under ögonen, då jag har mörka ringar, och gröngult+neutral beige på näsan för att inte se ut som Rudolf The Red-Nosed Reindeer.) Concealern bör alltid vara aningens ljusare än din foundation/puder. Och har du inga imperfections att dölja(jag hatar dig) så kan du skippa concealern.

Foundation:
 Innan vi blev amerikaniserade så kallades detta rätt och slätt för underlagskräm – en färgad produkt som slätar ut hudfärgen. Det finns många olika täckningsgrader, du kan ha alltifrån något som bara slätar ut tonen lätt(behöver du ingen större korrigering av hudtonen så är det billigare att köpa en BB-cremé, eftersom den fyller fyra funktioner i ett), till en foundation som är i princip heltäckande. Ett fel många gör är att de tror att bara för att många foundations har samma konsistens som vårdande ansiktskrämer, så behöver de inte använda ansiktskräm om de använder foundation. Fel, fel, fel! En foundation återfuktar inte din hud överhuvudtaget. Det finns, liksom med concealer, många olika typer av foundation; flytande, kräm, stift etc. och beroende på vilken typ av foundation du väljer så gäller det olika regler för om du skall applicera concealer eller foundation först. Kolla med försäljaren först så vet du hur du skall få valuta för pengarna.

 

Längre fram så kommer jag att gå igenom produkterna steg för steg, där jag reder ut vad det finns för varianter av varje typ av produkt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: