RSS Feed

Four steps to heaven

Tvålen är en förbannelse vi aldrig verkar slippa!
Även om make up har varit en del i svenskarnas liv väldigt länge, så lever fortfarande den gamla handtvålen kvar som ansiktsrengöring. Vi har läst det förut, det är effektivt och det får jobbet gjort. Vi vet ju det. Men någonstans så önskar nog tvålanvändare lite mer av den där tvålen de sätter i ansiktet var dag. För vad gör egentligen tvålen mer än att “få jobbet gjort”? Jo, vanlig tvål är oerhört uttorkande för huden, vilket leder till en ond cirkel av hudproblem. Många människor har i själva verket en problemfri hy, men när de förstör huden med handtvål så upplever de aldrig sin hys “rätta” tillstånd. Uttorkningen leder till att huden reagerar, och börjar producera mer talg, vilket leder till plitor, finnar, överdriven glansighet, etc. Givetvis är tvål en möjlighet att använda i krissituationer, men då bör man smörja in ansiktet rejält efteråt – och helst inte använda tvål igen på ett tag.

Här kommer en liten guide på hur du skall göra för att rengöra ditt ansikte korrekt. Följer du dessa fyra steg, samt hittar ett märke som du trivs med, så kommer ditt ansikte att blomstra! Om du inte är säker på vilket märke du skall testa, så är mitt tips – har du inga större hudproblem så är ClarinsVichy alldeles lagom för dig. (Här hade jag rekommenderat Neutrogena från början, men omvärderade detta då deras produkter innehåller ingredienser som kan skapa kompliationer för ganska många av oss) Bra produkter till ett humant pris. (Runt 100kr/st. Finns bland annat på Åhléns.)
Har du problemhy, kanske är du jättetorr eller har du en massa acne? Då är Mario Badescu någonting för dig. Svider lite i plånboken, men det är det värt. (Runt 220kr/st. Finns att beställa på Eleven.se). Dock bör du vara försiktig med deras återfuktande produkter då vissa av dem kan arbeta kontraproduktivt så att du får sämre hy! Så det kan vara en god idé att använda exempelvis Clarins eller Vichy som återfuktning.

Använder du mycket makeup dagligen? Då bör du börja din rengöringsprocess med detta;

Makeupremover (Take The Day Off, Eye Makeup Remover)
De flesta sminkprodukter idag är vattenfasta och det är precis så vi vill ha det, ingenting skall få förstöra vår look, framförallt inte saker som regn, tårar eller svett. Problemet med att vi skapat så hållbara produkter är – just precis att de är så jävla svåra att få bort. En vanlig rengöring biter inte på detta, så du måste börja med att lösa upp ditt smink. Det finns två varianter av makeupremover, en för ögonen och en som är för hela ansiktet. Om du väljer att enbart köpa den för hela ansiktet, eller båda två, det är en smaksak (samt aningens beroende på vad det är för smink du använder). Jag själv tycker att det är slöseri med pengar, så jag köper bara den som fungerar i hela ansiktet. Fukta lätt, använd bomullsrondeller och skölj efteråt.

Sådär, nu är du relativt makeup-fri iallafall! Dags att verkligen rengöra ansiktet, beroende på din hys känslighet så väljer du en av följande produkter;

Skummande rengöring (Cleanser, Face Wash)
Det närmaste man kan komma den klassiska “tvål”-känslan är skummande rengöringar. Och här finns det en uppsjö av produkter att välja mellan – oavsett vad du har för typ av hy så finns det en skummande rengöring därute som passar dig och din hy. Dock har vi kommit såpass långt i utvecklingen av rengöringsprodukter, att om du har mycket torr eller känslig hy, så finns det bättre alternativ för dig. Det finns både multifunktionella skummande rengöringar som du kan tvätta hela ansiktet med, och så finns det dem som skall undvikas runt ögonen. Skummande rengöringar används precis som vanlig tvål – blött ansikte, rengör, skölj av.
Rengöringsmjölk (Cleansing Lotion, Cleansing Milk)
Rengöringsmjölk (kallas även lotion ibland) är alternativet som passar bäst för de med mycket torr eller känslig hy, dvs passar till dem som inte bör använda skummande rengöring. Det som är så fiffigt med rengöringsmjölk är att du oftast slipper använda vatten (Optimalt om du skall iväg på festival…). Massera ansiktet med rengöringsmjölken och använd därefter en bomullsrondell för att avlägsna mjölken. (Givetvis kan du skölja med vatten om det känns bättre, samt att din hy tål detta.)
Mousse (Cleansing Mousse)
Rengöringar i mousseform är mjukare för huden än skummande rengöringar, och kan i det närmsta beskrivas som överlappningen mellan de som tål skummande rengöringar, och de som måste använda rengöringsmjölk. Detta innebär alltså att de flesta av oss kan använda oss av mousse. Dock ger mousse inte samma renhetskänsla som man får av skummande rengöringar, men det rengör exakt lika bra. Ja, och en mousse är ju en mousse så det är ju skum som du pumpar ut ur en behållare. Fukta ansiktet, rengör, skölj.

Nu måste du bli kvitt varje rest;

Ansiktsvatten (Toner, Toning Lotion)
Sista steget i själva rengöringsproceduren är steget då du duttar ansiktsvatten på en bomullsrondell och smeker över ansikte och hals. Då fångar du upp den sista smutsen, samt eventuella rester från rengöringsprodukterna. Undvik ögonen! Annars blir det en obekväm tillbakablick till barndomens dagar då man satt i badet och hade fått svidande schampo i håret. Ansiktsvatten finns i en nästintill oändlig variation, så du kommer garanterat att hitta något som passar dig! Men! Något som är mycket viktigt gällande ansiktsvatten är att vara noggrann med att den produkt du köper inte innehåller alkohol. Alkoholen är uttorkande och du skulle lika gärna kunnat ha använt den där handtvålen ändå…

Och här efter så avslutar du med ögonkräm och ansiktskräm, för att återfukta ditt vackra ansikte! En tjockare kräm för ansiktet, och en lättare kräm för ögonpartiets tunna, sköra hud.

Advertisements

2 responses »

 1. Kul med beautyblogg, det kan man aldrig få för mycket av! Dock måste jag kommentera dina val av produkter. Att använda neutrogena är i princip samma sak som att tvätta sig med tvål, andra ingrediensen, glycerol används i tvål och i såpa (gör bubblor mer hållbara) även Bentonite är uttorkande, då det binder vatten och används bla i kattsand för att suga åt sig fukt och bilda klumpar. Vad det gäller Mario Badesceu vet jag bara att många av deras återfuktande produkter innehåller mycket Isopropyl alkohol, som har ett på tok för högt pH-värde. Hudprodukter bör ligga runt 3-4 och jag tror isopropynol är närmare 16.

  Nåväl, jag har ju haft extrem problemhy, men jag råder ALLA att lägga extra slantar på hudprodukter, det lönar sig i längden. Scrub och rengöring med glykossyra (aha) och bha som exfollierar, Hudkrämer med Retinol (A-vitamin) för cellförnyelse och C-vitamin för lyster. Rekommenderar varmt Facial Cleanser från MD, och ett serum som heter vit-a-plus night serum. Ja, redan i 20-års åldern bör man börja använda anti agening-produktet. Fukt fukt fukt! och Retonol. Vidare är det alltid bättre med serum och oljor istället för traditionella crémer. Serum innehåller mycket mindre partiklar som tränger in i huden, och oljor tillför mycket mer fukt. Dagens oljor blir inte feta, lägger sig inte som hinnor och går fort in i huden. Kiehls har bra oljor och Clarins blue orchid är FAN-TAST-ISK.

  Heh. sorry för roman, men hudprodukter får mig att gå igång! haha.

  Reply
  • Beautyholics Anonymous

   Tusen tack för inputen, jag visste faktiskt inte att Neutrogena var såpass “dåligt”! Anledningen till att jag tog med dem som exempel här var att jag hört mycket gott från folk som använder deras produkter – men då är det uppenbarligen ingen bra deal ändå i slutändan… Jag borde ha lustläst lite mer om dem.

   Vad gäller Mario Badescu så är det bara ren klantighet att jag glömde skriva ut detta. Jag själva använder mig av denna serie, men utesluter deras återfuktande produkter just precis av den anledningen. Min hy blir som en odlingsfarm för finnar om jag använder deras återfuktande produkter, haha! Kontraproduktivt som bara f-n.

   Äsch, romaner är roligt! 🙂

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: